Hjernens talenter – videnskoncept til talentudvikling

Som du måske allerede ved (hvis du kender til mig og mit arbejde eller før har løst min blog) har jeg i de seneste mange år arbejdet intensivt og passioneret med talenter og talentudvikling. Og metoden til mit arbejde med netop talentudvikling er, at jeg tager udgangspunkt i hjernens skjulte talenter, og tankegangen om at vores adfærd er rationel og logisk.

Jeg har udviklet talentudviklingskonceptet ‘Sæt dit talent i spil’ på baggrund af mange års forskning og ikke mindst ved at have arbejdet med talentudvikling i både mindre og større virksomheder og organisationer. Mine 20 års erfaring i ledelse, teamudvikling, coaching mm. og min efterhånden enorme viden om talenternes verden har jeg især opbygget gennem nogle af de største studier og undersøgelser på området, talentkonference i USA og selvfølgelig via det strategiske arbejde med talentudvikling i både det kommunale og private erhvervsliv.

Og så er der særligt en person, som jeg gennem alle årene har fundet stor inspiration i – nemlig Britt Andreatta, som er førende og ikke mindst MEGET anerkendt inden for lederskab og læring. Hun baserer blandt andet sin viden på den nyeste forskning i neurovidenskab, herunder hjernens skjulte talenter, som hun omdanner til praktiske modeller og brugbar teori.

I et nyligt interview under en konference i USA, hvor hun delte de nyeste opdagelser om hjernen og de skjulte talenter, sagde hun en sætning som i bund og grund giver god logisk mening, men som ikke desto mindre er utrolig brugbar på arbejdspladsen.

”Organisationer består af mennesker, og jo mere vi forstår hvordan folk, tænker, føler og handler, desto mere kan vi hjælpe med at udnytte deres fulde potentiale”.

For at færdiggøre den sætning, eller rettere putte noget mere på den, kan det at udnytte potentialet hos det enkelte menneske ikke kun have det udbytte, at vedkommende bliver gladere for sit arbejde, får mere energi og øget livkvalitet, men også at virksomheden heraf oplever mere effektivitet og endda øget vækst.

Jeg har modtaget flere henvendelser fra både privat personer, ansatte og ledere i virksomheder, som jeg har arbejdet med, der fortæller om den positive forandring arbejdet med talenter har medbragt sig.

En leder fra en større virksomhed skrev at de året efter implementeringen af talentprogrammet kom ud med en vækst på 300%. 300%!! Blot ved at tage simple strategier til sig og kigge på medarbejdernes talenter og efterfølgende flytte virksomhedens folk, så de sad på de pladser, hvor deres toptalenter kunne blive udnyttet.

En anden leder udtaler sig således: 

“Med Iris som coach er jeg blevet mere bevidst om i hvor høj grad vores individuelle talenter styrer vores adfærd. Jeg kender nu mere til mine egne styrker og svagheder og forstår bedre andres motiver ved at være bevidst om deres talenter. Oveni coaching til (selv)indsigt på talenter, har Iris foreslået mig en række konkrete arbejdsmetoder. Noget af det der har virket bedst for mig er: at modne ideer længere tid inden de igangsættes, en planlægningsstruktur for implementeringen af strategiske opgaver og en ledelsesplan. Iris coaching har gjort en kæmpe forskel for mig i mit samarbejde med kolleger og medarbejdere, og den har dermed også givet bedre faglige resultater”.
Carsten Giesel, Head of R&D PMO, FL smidt.

Talenterne stammer fra neurologien

Når vi snakker om talenternes verden i dette koncept, er der tale om talenterne, som stammer fra den nyeste forskning i motivation og læring med udgangspunkt i neurologien. Disse talenter/koblinger i vores hjerne, som jeg underviser i, beskriver hvilke ting vi er henholdsvis gode og mindre gode til – altså hvor vores hjerne har let og mindre let ved at fungere, hvor vi får energi, og hvor vi taber energi.

At arbejde rigtigt med talenterne i virksomheden handler netop om, at have kendskab til hvor medarbejdere er mest motiverede og effektive, samt at vide hvor de enkelte arbejdsopgaver skal placeres hos de forskellige medarbejdere.

De talenter jeg arbejder med i mit talentudviklingskoncept er konkrete, brugbare og ikke mindst rettet mod virkelige arbejdssituationer, og de er derfor meget anvendelig og mulige at bringe i spil med det samme. Gennem ‘Sæt dit talent i spil’ får du en klar indsigt i, hvad du og dine ansatte som individer kan, og hvordan du og I kan udvikle jer.

Kendskabet til egne talenter kan have stor betydning, da indsigten i talenterne vil give dig meget mere arbejds- og livsglæde, og du vil opleve at få mere energi og øget motivation.

Hvor længe vil du vente med at få kendskab til dine talenter og gøre dem synlige ved at sætte dem i spil?

Se denne TED TALK med Britt Andretta for mere inspiration: Klik her!

/Iris